Free Internet Chess Games Server

Install FICGS apps
play chess online


Game result  (chess)


N. Hallqvist, 1789
M. Lim, 2056

1-0

See game 117253
 Hot news
 Discussions
 Files search
 Social networkGo, Weiqi, Baduk

                                          
EncyclopediaIn english the name is written Veselin Topalov


Veselin Topalov


Veselin Topalov (rođen: Ruse, Bugarska, 15. ožujka 1975.) je bugarski šahist. Svjetski prvak u verziji FIDE od 2005. godine.

Karijera do 2005


Naučio je igrati šah s osam godina. Već sa 12 godina osvaja titulu nacionalnog majstora. Godine 1989. u Aguadilji, Portoriko postaje svjetski prvak u kategoriji muških do 14 godina. Slijedeće godine u Singapuru drugi je na svjetskom prvenstvu muških do 16 godina. Naslov velemajstora osvojio je 1992. godine, u dobi od 17 godina.

Već 1993. ulazi među deset najboljih na svijetu. Nakon toga donekle stagnira, ne uspijevajući se probiti u sam vrh.

Na meč-turniru FIDE svjetskog prvenstva u New Delhiju, Indija 2000. g. dolazi do četvrtfinala. Godine 2004. na turniru u Tripoliju, Libija dolazi do polufinala.

Godine 2002. igrao je finalni meč kandidata za prvaka svijeta u verziji PCA protiv Petera Lekoa i izgubio 1,5-2,5.

Vrhunac karijere postiže od polovice 2004, kada se penje na Rating listi FIDE. Na listi (objavljuje se svaka tri mjeseca) od 1. siječnja 2005. dolazi na 3. mjesto (iza Kasparova i Ananda.

Ožujka 2005. podijelio je prvo mjesto s Kasparovom na turniru u Linaresu (Španjolska), a nakon toga pobijedio (ispred Ananda) na najjačem turniru godine u Sofiji (Bugarska).

Svjetski prvak


U rujnu i listopadu 2005. FIDE je organizirala dvokružni turnir osmero ponajboljih svjetskih igrača za naslov svjetskog prvenstva u San Luisu, Argentina. Topalov je uvjerljivo osvojio prvo mjesto sa šest pobjeda i osam remija (u prvom krugu imao je šest pobjeda i jedan remi).

Nakon ovog uspjeha, na rating listi od 1. siječnja 2006. bit će drugi na svijetu, iza Kasparova, koji je nakon spomenutog turnira u Linaresu objavio da više neće igrati. Topalov će također postati treći igrač u povijesti s ratingom većim od 2800 (nakon Kasparova i Kramnika).

Vode se pregovori za meč sa "klasičnim svjetskim prvakom" Vladimirom Kramnikom u kojem bi titule trebale biti ujedinjene.Bulgarian   Dutch   English   French   German   Italian   Japanese   Polish   Russian   Croatian   Spanish  
History :

File last modified on 2016-5-11
Contributor : devassal thibault


See also this article on Wikipedia : Veselin Topalov

All text is available under the terms of the GNU Free Documentation License.

You may find another article in the encyclopedia by consulting this list.

Veselin Topalov 

Message
Chat 

October 23, 2019

FICGS is also a social network including seo forums, a hot news & buzz blog, a free web directory and discussion forums to meet people from all over the world. Discuss the last events, improve your search engines optimization, submit your website, share your interests...


Feel free to link to FICGS chess server, register & win Epoints :


FICGS Go server, weiqi baduk banner facebook      
Correspondence chess

World championship

Play chess games

Go (weiqi, baduk)

Advanced chess

Play big chess

Chess trainer apk

Rated tournaments

Poker texas hold'em

Fischer random chess

      FICGS correspondence chess banner facebook